Tabhanska/Tabačka džamija u Visokom


Tabhansku/Tabačku džamiju sagradili su visočki tabaci - kožari u prvoj polovini 17. stoljeća. Tabhanska džamija se nalazi na lijevoj obali rijeke Fojnice, malo prije njenog ušća u rijeku Bosnu. Džamija plijeni svojim izgledom i sačuvanom arhitekturom. Tabhanska /Tabačka džamija, proglašena je nacionalnim spomenikom 09.10.2003. godine.
Džamija je pretrpjela posljedice nekoliko poplava i požara, a u zadnjoj velikoj poplavi 1870. godine nestala je i tabhana i džamija. Postavljeni su novi temelji džamije i ona je do današnjeg dana zadržala tu arhitekturu.

Džamija je obnavljana 1960. godine kada je prepravljeno šerefe munare, a ratna oštećenja sanirana su 2000. godine.

U okviru Projekta rekonstrukcije Tabačke/Tabhanske džamije u Visokom, koji je trajao od 2004 – 2008. godine, uvedeno je grijanje u prostorije, demontiran je privremeno postavljeni klima uređaj, izrađen, prevezen i postavljen šadrvan sa nadstrešnicom, klupa uz šadrvan i ograde oko mezaristana, koji je još uvijek zatvoren zbog dovršavanja ostalih funkcija i vanjskih instalacija, djelimično je završen pomoćni objekat u dvorištu – unutrašnjost abdesthane i sanitarni blok sa dva toaleta u funkciji.

Rekonstrukcija objekta džamije i izgradnja okolnih objekata rađena je u saradnji s Vladom FBiH, Federalnim Zavodom za zaštitu spomenika BiH, Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Medžlisom IZ Visoko, općinom Visoko i Zavičajnim muzejom Visoko.

Radovi na rekonstrukciji i izgradnji objekata oko džamije još nisu završeni. Preostali su završni radovi na unutrašnjem enterijeru i haremu džamije za koje nedostaju finansijska sredstva.  


Komentari


Nema komentara

Napiši komentar

Molimo vas da unesete kod kao što je prikazan.
Nije bitno da li pišete velikim ili malim slovima.

UPOZORENJE: Vaši komentari sadrže isključivo i samo Vaš stav i mišljenje. Zabranjeno je vjersko, rasno ili bilo kakvo vrijeđanje, psovanje i sve što se kosi sa kulturnim ponašanjem u društvu. Portal visoki.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.